Zagrebački sveučilišni
športski savez

Zagrebački sveučilišni športski savez (ZSŠS) je najveći lokalni savez sveučilišnog, veleučilišnog i visokoškolskog sporta te ujedno i najaktivniji lokalni hrvatski savez s obzirom na broj i kvalitetu aktivnosti koje provodi. Savez čine 31 studentska sportska udruga koje svojim aktivnostima ostvaruju ciljeve Saveza te organizira sportska natjecanja za sve studente i studentice na području grada Zagreba. ZSŠS je član Hrvatskog akademskog sportskog saveza te kao aktivan dionik kroz HASS djeluje u međunarodnim sportskim udruženjima kao što su EUSA i FISU. Zagrebački sveučilišni športski savez organizira sportska natjecanja za studente koji studiraju u Zagrebu. Začeci sveučilišnog sporta u Gradu Zagrebu sežu 100 godina u povijest, a danas je to moderan sustav organiziranja natjecanja u sportovima za koje studenti pokazuju najveći interes. ZSŠS u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu, Uredom za sport Sveučilišta u Zagrebu i Studentskim centrom u Zagrebu provode Sveučilišno športsko prvenstvo grada Zagreba.

Savez je osnovan u cilju promicanja, razvitka i unapređenja sveučilišnog sporta u Gradu Zagrebu. Savez sukladno ciljevima djeluje na području sporta i povezanih aktivnosti. ZSŠS nastoji omogućiti studentima sudjelovanje na sportskim natjecanjima, kako bi predstavljali svoj fakultet u borbi za najbolje sportske ekipe u gradu Zagrebu. Dodatno najbolje selekcije igrača kroz lige predstavljaju Sveučilište u Zagrebu na državnom prvenstvu pod organizacijom Hrvatskog akademskog sportskog saveza. Sveučilište u Zagrebu uvijek postiže najbolje sportske rezultate u državi te je sva priprema zapravo osnovna podloga kako bi se omogućio nastup studentima sportašima na europskim smotrama pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu.

Najbolji sportaši i selekcije predstavljaju Zagreb na nacionalnom prvenstvu, a pobjednici nacionalnog prvenstva predstavljaju Hrvatsku na Europskom prvenstvu. Zagreb je tradicionalno najuspješniji sudionik Sveučilišnog športskog prvenstva Republike Hrvatske. Najveći uspjeh postignut je 2016. godine kada je Sveučilište u Zagrebu proglašeno za najbolje sportsko sveučilište u Europi. Nagradu je uručio predsjednik Europske sveučilišne sportske organizacije, g. Adam Roczek, a primio Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras. Uz Sveučilište u Zagrebu, europske zlatne medalje ispred ZSŠS-a osvojio je i VERN 2015. godine u Poznanu, Poljska. Također, Savez je dobio i godišnju nagradu za vrhunske rezultate i sportsku djelatnost u 2021. godini od strane Sportskog saveza grada Zagreba.

Inovacije u razvoju sporta samo su početak napretka i osnovna podloga za rast i razvoj sveučilišnog sporta. Kratkoročni ciljevi za napredak je povećati kvalitetu lige, kroz dodatna financijska ulaganja. Dugoročni ciljevi su brendiranje sveučilišnog sporta i strateško pozicioniranje Sveučilišta u Zagrebu kao nosioca sporta među mladima. Isto se planira pokrenuti kroz razvoj klubova s nazivom visokog učilišta iz kojeg dolaze igrači. Ideja je to i put kojim se planira razviti sveučilišni sport u gradu Zagrebu, kako bi se izgradilo zdravo akademsko društvo previjeno zajedništvom i interdisciplinarnom suradnjom.

Misija ZSŠS-a je stvoriti najmodernije sustave natjecanja za sve studentice i student u gradu Zagrebu i pružiti mogućnost za upoznavanje i povezivanje studenata Sveučilišta u Zagrebu kroz sportske aktivnosti. Studentski sport u Zagrebu omogućava razvijanje kreativnosti i provođenje kreativnih ideja u djelo. Ostvaruje se suradnja s ciljem popularizacije sporta te razmjena ideja napredovanja i inovacija sa stajališta profesora i studenata. Time se potiče kolegijalnost i unaprjeđuju načini na koji će jedna struka nadopuniti drugu. Natjecanjima i raznim sportsko-edukativnim panelima nastojimo ostvariti daljnji i dublji spoznajni prodor u segment globalizacije sporta i njegove važnosti, temeljeći njenu platformu na trenutnim dosezima sportskih rezultata i budućim planovima i razvojem studentskog sporta u Zagrebu.

Područja aktivnosti ZSŠS-A

UniSport Zagreb (UniSport ZG) natjecanja odnose se na sveučilišna prvenstva Grada Zagreba, koja se održavaju svake akademske godine u preko dvadeset sportova. UniSport ZG sustav natjecanja najveći je i najmasovniji sustav organiziranog sportskog natjecanja. Uz istaknuta i prepoznata standardna natjecanja poput futsala, košarke, rukometa i odbojke, UniSport ZG sustav natjecanja čine brojna natjecanja poput atletike, nogometa, košarke 3x3, odbojke na pijesku, šaha, badmintona, tenisa, stolnog tenisa, plivanja, vaterpola, biljara, pikada, streljaštva, ali i e-sporta. Svake godine ZSŠS uvodi nova natjecanja sukladno iskazanom interesu studentica i studenata.
Zagrebački sveučilišni športski savez brine o nastupu reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu na državnom sveučilišnom prvenstvu – UniSport HR. ZSŠS redovitim angažmanom kontinuirano sudjeluje na svim UniSport HR natjecanjima, čime možemo iskazati da je Sveučilište u Zagrebu i najaktivnije visoko učilište u Republici Hrvatskoj. Ali uz redovitost nastupa, Sveučilište u Zagrebu redovito ostvaruje najbolje sportske rezultate te je i najuspješnije sportsko visoko učilište u RH.
Kao najveći lokalni akademski sportski savez, Zagrebački sveučilišni športski savez redovito sudjeluje kroz reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu na natjecanjima Europske sveučilišne sportske organizacije (EUSA). Osim redovitih nastupa, ostvaruju se redovito i vrhunski sportski rezultati te je Zagreb uvijek prepoznat na europskoj akademskoj sportskoj sceni kao jedno od najtrofejnijih europskih sveučilišta, o čemu govore i nekolicina priznanja koja je kroz povijest EUSA dodijelila Sveučilištu u Zagrebu, kao najaktivnijem i najuspješnijem visokom učilištu u Europi. Osim samih nastupa na natjecanjima, ZSŠS, uz podršku Hrvatskog akademskog sportskog saveza, sudjeluje u organizaciji Europskih sveučilišnih sportskih prvenstava. Organizacijom najkompleksnijih akademskih sportskih natjecanja, ZSŠS svoje organizacijske kapacitete uspješno prezentira cijeloj Europi.
UniSport Health (UniHealth) (klikom na ovaj unisport health ili unihealth da odvede na unisport digital stranicu) je program Hrvatskog akademskog sportskog saveza usmjeren prema studentima i drugim dionicima akademske zajednice, koji ima 4 cilja:
  1. omogućiti svim studentima u Republici Hrvatskoj besplatno sudjelovanje u programima zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja na visokoškolskim ustanovama (kroz provedbu programa tjelesnog vježbanja)
  2. osvijestiti važnost i ojačati pozitivan stav o tjelesnom vježbanju (kroz edukativne programe)
  3. preventivno djelovati na razvoj bolesti, čuvati i dugoročno unaprijediti zdravlje pojedinca i zajednice (kroz zdravstvene preglede i edukativne programe)
  4. sustavno prikupljati informacije o tjelesnom vježbanju kroz digitalnu platformu; učiniti informacije organiziranima, lako dostupnima i korisnima (korisnicima, stručnjacima, znanstvenicima)
Kao sportski savez usmjeren ka mladim ljudima, nastojimo uz naše sportske događaje organizirati i dodatni sadržaj edukativnog karaktera kao što su seminari ili radionice, adresirajući teme volontiranja, dualnih karijera i zdravog životnog stila. Posebno ističemo volonterski program koji provodimo tijekom cijele akademske godine kroz koji već godinama stvaramo kvalitetne kadrove koji su dio naše obitelji, a ujedno zaposleni na visokim pozicijama na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Zagrebački sveučilišni športski savez godinama pruža podršku studentskim sportskim udrugama, kao i studentskim zborovima, ali i drugim studentskim organizacijama prilikom organiziranja i provedbe sportskih priredbi. Uz sportsku opremu, koja je na raspolaganju, ZSŠS svojim znanjem organizacijski potpomaže sportske projekte osiguravajući time njihov kontinuitet, kvalitetu i stabilnost.
Sustav sveučilišnog sporta u Gradu Zagrebu

Unisport Zagreb

UniSport Zagreb sastavni je dio sustava UniSport Hrvatska te provodi natjecanja na razini Grada Zagreba. UniSport predstavlja jedan od najmasovnijih sustava sporta u RH, koji broji više od 100 manifestacija godišnje, a dostupan je svim studentima hrvatskih sveučilišnih, veleučilišnih i visokoškolskih ustanova. Nositelj UniSport sustava je Hrvatski akademski sportski savez (HASS), koji okuplja 19 visokoškolskih institucija u RH te provodi službena prvenstva Hrvatske u 21 sportskoj disciplini. UniSport čini studiranje zabavnijim, a karakteriziraju ga studenti, sport, rekreacija, zabava, budućnost, prijateljstvo, mladost i zdravlje.

UniSport je moderan organizirani sustav sporta u Hrvatskoj vođen od stručnih osoba iz svih područja hrvatske akademske zajednice sa zajedničkim ciljem – pretvoriti UniSport u novu snagu hrvatskog sporta. Podrazumijeva kvalitetno natjecanje, ali i rekreaciju, edukaciju, zabavu te druženje. Teži razvoju i omasovljenju studentskog sporta te izgradnji okvira optimalnih uvjeta za zdrav život. Najveća vrijednost UniSporta je što on ne okuplja samo zaljubljenike u sport, već pruža okvir za međusektorsku suradnju pojedinaca i organizacija koje djeluju u domeni obrazovanja, volontiranja, kulture, mladih i gospodarstva.

UniSport je dostupan svima, bez obzira na razinu kvalitete izvedbe sportske aktivnosti te predstavlja najbolju alternativu profesionalizmu u sportu – umanjujući troškove, zadržavajući kvalitetu sportskih postignuća, omogućujući i pospješujući sudjelovanje u nacionalnom obrazovnom sustavu. Promiče povratak izvornim vrijednostima sporta i Olimpijske povelje te ne isključuje postizanje vrhunskih sportskih rezultata. Iz svega navedenog nesumnjivo proizlazi kako UniSport može biti nositelj kvalitete nacionalnih vrsta u brojnim (amaterskim i poluprofesionalnim) sportovima te omogućiti sudjelovanje u organiziranim oblicima natjecanja cjelokupnoj akademskoj zajednici.

ZAGREBAČKI SVEUČILIŠNI ŠPORTSKI SAVEZ u
međunarodnim okvirima

EUSA i FISU sveučilišna sportska natjecanja organizirana u Zagrebu

Svjetske i europske sveučilišne igre
3. Europske sveučilišne igre (ESI 2016.)
3. Europske sveučilišne igre (ESI 2016.)
14. Ljetne svjetske sveučilišne igre (Univerzijada ‘87)
14. Ljetne svjetske sveučilišne igre (Univerzijada ‘87)
FISU Svjetska sveučilišna prvenstva
5. svjetsko sveučilišno prvenstvo u veslanju
5. svjetsko sveučilišno prvenstvo u veslanju
1. svjetsko sveučilišno prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama
1. svjetsko sveučilišno prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama
EUSA Europska sveučilišna prvenstva
1. EUSA Europska sveučilišna prvenstva u borilačkim sportovima (EUSA COMBAT)
1. EUSA Europska sveučilišna prvenstva u borilačkim sportovima (EUSA COMBAT)
1. EUSA Europsko sveučilišno prvenstvo u rukometu na pijesku
1. EUSA Europsko sveučilišno prvenstvo u rukometu na pijesku
7. EUSA Europsko sveučilišno prvenstvo u futsalu
7. EUSA Europsko sveučilišno prvenstvo u futsalu
4. EUSA Europsko sveučilišno prvenstvo u veslanju
4. EUSA Europsko sveučilišno prvenstvo u veslanju