FISU Svjetski forum 2022

Sredinom prosinca predstavnici Hrvatskog akademskog sportskog saveza boravili su u dalekoj Kostarici na 16. FISU Svjetskom forumu. Ukupno 160 sudionika iz 45 nacionalnih sveučilišnih sportskih saveza nazočilo je ovom događaju kroz intezivan tjedan prezentacija, radionica, panel diskusija i drugih aktivnosti povezanih uz aktualne teme u sportu poput zdravlja, održivog razvoja, rodne ravnopravnosti, nejednakosti, itd.

Vršitelj dužnosti predsjednika FISU-a, Leonz Eder, je poručio:

FISU Svjetski forum prostor je na kojem sudionici mogu iskoristiti mnoge prilike za razmjenu, obogatiti iskustva aktivnim sudjelovanjem u događajima te povezati se s mladima iz cijelog svijeta.

Ivona Kelić sa Sveučilišta u Splitu te predsjednica studentske komisije Hrvatskog akademskog sportskog saveza opisala je kako bi tekao dan Foruma za sve sudionike:

Svaki dan bio je ispunjen raznoraznim aktivnostima od samog jutra. Startalo se već u 06:30h sa sportskim programom, a kroz ostatak dana imali smo priliku  sudjelovati na predavanjima koja su bila vezana uz kvalitetno obrazovanje, dobro zdravlje, ravnopravnost spolova te smanjenje nejednakosti. Osim toga, svakodnevno su bile organizirane i radionice za studente.

Najvažniji povod za odlazak hrvatskih predstavnika na FISU Svjetski forum u Kostariku svakako je održavanje istog u Zagrebu 2024. godine, a tim su povodom su Ivona Kelić i Marko Lepoglavec održali prezentacije za sve okupljene. 

Prva je bila vezana uz predstavljanje projekta UniSport Health (jedan od najvažnijih projekata HASS-a) – odnosno besplatnim programima rekreacije za studente na hrvatskim sveučilištima. O projektu su imali prilike čuti sve sudionici Foruma, a isto tako smo i mi imali priliku čuti o projektima drugih zemalja i sveučilišta što je svakako korisno iskustvo. Posljednji dan smo, tik prije ceremonije zatvaranja, ukratko predstavili FISU World Forum 2024 koji će se održati u Zagrebu, a tijekom same ceremonije službeno smo preuzeli FISU zastavu kao domaćini idućeg izdanja.

Naši su predstavnici održali sastanak s članovima FISU-a te organizatorima, gdje su utvrđene sve pojedinosti i potrebe vezane uz samu organizaciju i provođenje ove manifestacije. Za Hrvatski akademski sportski savez slijede pripreme FISU World Foruma 2024, a sudjelovanje u ovom izdanju i skupljeno iskustvo itekako će koristiti.

Pored navedenih aktivnosti, sudionici su imali mogućnosti uživati u prirodnim ljepotama Kostarike u Nacionalnom parku Irazu Volcano i navijati za Vatrene.

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave