Dodijeljene nagrade najboljim studentima sportašima Sveučilišta u Zagrebu za 2022./2023. ak. god.

U prostorima svečane dvorane Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe, u srijedu, 6. prosinca, održana je svečanost dodjele priznanja najboljim studentima sportašima Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2022./2023. 

Uz nazočnost dekana, prorektora, profesora, studenata, trenera kao i ostalih uvaženih gostiju, priznanja najboljim studentima u različitim kategorijama dodijelili su rektor prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, prorektorica za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju red. prof. art. Jasenka Ostojić te voditelj Ureda za sport Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Zagrebačkog sveučilišnog sportskog saveza Davor Pavlović.

Najboljom sportašicom Sveučilišta u Zagrebu proglašena je Martina Krajpl s Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije, inače članica rukometne reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu, dok je najbolji sportaš Franjo Gucić s Kineziološkog fakulteta, član taekwondo i kickboxing sveučilišne reprezentacije.

Kickboxing sveučilišnoj reprezentaciji je pripalo i priznanje za najbolju momčad, a najbolja ženska ekipa je rukometna reprezentacija.

Titulu najaktivnijeg visokog učilišta odnio je, nimalo iznenađujuće, Ekonomski fakultet, a priznanje je podijelio s jednako angažiranim Fakultetom elektrotehnike i računarstva

Najovjenčaniji fakultet zasigurno je Ekonomski fakultet, koji je ostvario značajan uspjeh osvojivši čak tri velika priznanja; za najbolje visoko učilište u konkurenciji studenata, kao i studentica, ali i priznanje za najbolje visoko učilište u ukupnoj konkurenciji.

Osim toga, dodijeljena su priznanja i studentima sportašima koji su postigli najbolje rezultate na natjecanjima sustava UniSport Zagreb. U ukupno 24 sporta, sudjelovale su ekipe s 39 visokih učilišta na području Grada Zagreba. Uz dodjelu priznanja najboljim pojedincima i timovima, posebna su priznanja otišla i osvajačima europskih medalja u kickboxingu, karateu, taekwondou, stolnom tenisu, rukometu, odbojci, veslanju i rukometu na pijesku. 

Za doprinos razvoju akademskog sporta priznanja su dobili Studentski centar u Zagrebu, Studentski zbor i Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Rektor Lakušić čestitao je dobitnicima te naglasio ponos Sveučilišta u Zagrebu na svoje studente sportaše:

"Biti najbolje i najaktivnije sportsko sveučilište u Europi nije moguće bez iznimnih studenata sportaša, njihovih trenera i svih onih koji im pružaju podršku. Naša obveza je osigurati sredstva za njihove aktivnosti te uspostaviti adekvatan model studiranja za ovu skupinu studenata."

Voditelj Ureda za sport Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Zagrebačkoga sveučilišnoga športskoga saveza, Davor Pavlović, predstavio je aktivnosti Ureda u protekloj akademskoj godini, naglašavajući brojne sportske događaje i natjecanja koja su okupila veliki broj visokih učilišta, a posebno Europsko sveučilišno prventsvo u combatu koje je Zagreb ugostio ovoga ljeta. 

Zamjenica pročelnika Gradskoga ureda za obrazovanje, sport i mlade, Kristina Singer, naglasila je važnost poticanja mladih na bavljenje sportom, ali i istaknula podršku Grada Zagreba sportskim inicijativama studenata. Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, Tomislav Družak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, čestitao je nagrađenima i istaknuo ulogu Vlade u poticanju razvoja studentskog sporta putem financiranja programa i projekata, a najbolji sportaš, već pohvaljeni Franjo Gucić, u ime nagrađenih studenata izrazio je zahvalnost Zagrebačkom sveučilišnom sportskom savezu i Uredu za sport Sveučilišta na prepoznavanju i nagradi njihova truda. 

Osim spomenutih, svečanosti su prisustvovali brojni uzvanici iz svijeta sveučilišnog sporta, među kojima su se našli dopredsjednica Hrvatskog akademskog sportskog saveza izv. prof. dr. sc. Sanja Ćurković, glavni tajnik HASS-a i predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba Nikola Vincetić, Jelena Matešić, sportska direktorica, Vjekoslav Šafranić, predsjednik Sportskoga saveza Grada Zagreba, Suzana Šop, glavna tajnica i Ivona Josipović, predsjednica Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Sveučilište u Zagrebu je, zahvaljujući postignutim rezultatima, zaključilo akademsku godinu 2022./2023. kao predvodnik među sveučilištima u Europi, istaknuvši se brojem osvojenih medalja koje su naše studentice i studenti ostvarili tijekom sudjelovanja na europskim sveučilišnim prvenstvima. Osim što je najaktivnije sveučilište u Europi, ujedno je i, drugu godinu zaredom, najuspješnije europsko sportsko sveučilište.

📸 Pogledajte cijelu fotogaleriju s ovogodišnje dodjele nagrada.

🔗 Pročitajte članak na Universitas portalu.

🔗 Pročitajte članak Sveučilišta u Zagrebu.

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave