Održana svečana dodjela nagrada najuspješnijim sportašicama i sportašima Sveučilišta u Zagrebu za ak. god. 2021./2022.

U četvrtak 15. prosinca održana je svečana dodjela nagrada najboljim studentima sportašima Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2021./2022. Održana je u Kinu Forum u Studentskom naselju Stjepan Radić u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačkog sveučilišnog športskog saveza.

Rektor prof. dr. sc. Stjepan Lakušić na svečanosti je dodijelio najprestižnija priznanja.

Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića, svečanosti su nazočili prorektorica za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju red. prof. art. Jasenka Ostojić, prorektor za poslovanje i digitalizaciju prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, pročelnik Gradskoga ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba Luka Juroš, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, predsjednik Sportskoga saveza Grada Zagreba Vjekoslav Šafranić i drugi gosti i uzvanici.

Najboljom sportašicom je proglašena rukometašica Josipa Bebek. Josipa je studentica Kineziološkog fakulteta i članica rukometne reprezentacije Sveučilišta u Zagreba. Josipa je bila najistaknutija igračica naše reprezentacije na Europskom sveučilišnom prvenstvu u Lodzu, a okitila se i nagradom za najbolju strijelkinju turnira. Ujedno je najbolji strijelac prve hrvatske rukometne lige u prošloj sezoni i te je osvajačica srebrne medalje s Mediteranskih igara.

Najboljim sportašem proglašen je futsaler Neven Zonjić. Neven je student Ekonomskog fakulteta i član futsalske reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu. Neven je bio jedan od zapaženijih igrača na Europskom sveučilišnom prvenstvu. Svojim zapaženim igrama zasluženo je, uz vratara Antu Piplicu, proglašen u najbolju petorku turnira. Svoju karijeru provodi trenutno u Futsal Dinamu.

Nagrada za najbolji ženski kolektiv pripala je Sveučilišnoj karataškoj reprezentaciji, s osvojenim dvjema europskim i četirima svjetskim medaljama. Naše karatašice su pokazale borbenost, spremnost i odlične nastupe ovog ljeta na Europskim sveučilišnim igrama u Lodzu i na Svjetskom sveučilišnom prvenstvu u borilačkim sportovima u Samsunu. U Poljskoj su u ekipnim kumitama osvojile broncu, a iz Turske su otišle sa zlatnom medaljom oko vrata.

Najbolja momčad ove je godine zasluženo bila Futsalska reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu. Futsalska momčad pretprošle sezone postala je prva momčad na razini države koja je naslov osvojila tri godine za redom. Ove godine, momci su napravili stepenicu više. U užarenoj atmosferi u Lodzu, suvereno su osvojili naslov, pobijedivši redom svih 7 utakmica na prvenstvu. Svladali su predstavnike Mađarske, Portugala, Češke, Cipra, Srbije, Gruzije i Francuske u finalu. Ante Piplica i Neven Zonjić zasluženo su bili dio najbolje petorke natjecanja.

Na svečanosti su nagrade i priznanja također dodijeljeni visokim učilištima koja su postigla najbolje rezultate na natjecanjima, održanima u okviru sustava UniSport Zagreb u ukupno 25 sportova. Na njima je sudjelovalo oko šest tisuća natjecatelja s čak 44 visoka učilišta koja djeluju na području Grada Zagreba. U konkurenciji studentica nagradu je osvojio Kineziološki fakultet, a u konkurenciji studenata i ukupnoj konkurenciji Ekonomski fakultet. Najaktivnijim visokim učilištem proglašen je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Posebna priznanja osvojile su reprezentacije koje su ljetos nastupale na europskim i svjetskim prvenstvima te osvojile mnogo medalja – čak 16 europskih i četiri svjetske, čime je Sveučilište u Zagrebu dobilo titulu najuspješnijega sportskoga sveučilišta u Europi. Riječ je o ekipama futsala (m), rukometa (ž), odbojke (ž), juda, karatea, taekwondoa i kickboxinga te o veslačkoj reprezentaciji i reprezentaciji u rukometu na pijesku (m i ž).

Posebna priznanja za razvoj akademskoga sporta dobili su Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Sportski savez Grada Zagreba i Studentski centar u Zagrebu.

Josipa se obratila okupljenima u ime nagrađenih studenata. Zahvalila je Zagrebačkom sveučilišnom sportskom savezu i Uredu za sport Sveučilišta u Zagrebu, što je ove godine priznalo i nagradilo trud studenata te nije dopušteno da on prođe neprimijećeno:

Biti među najboljim sportašima najuspješnijeg sportskog sveučilišta u Europi velika je čast i poticaj da nastavimo težiti izvrsnosti te da nastavimo pomicati svoje granice mogućnosti. A ljestvice dizati još više. Ovo nije samo naš uspjeh, već i uspjeh naših izbornika i voditelja koji su nas poticali, bodrili i vjerovali u naše sposobnosti i na tome im veliko hvala. Nadam se da će svaka iduća sportska godina biti jednako, ako ne i više uspješna od ove!

Svake sezone studenti sportaši Sveučilišta u Zagrebu postižu sve bolje rezultate, čime se potvrđuje sustavan kvalitetan rad profesora, trenera i studenata. Nova sezona natjecanja već je započela te se očekuje kako će studenti sportaši i ove akademske godine postići iznimne rezultate i osvojiti brojna odličja na domaćim i međunarodnim prvenstvima.

📸 Pogledajte cijelu fotogaleriju s ovogodišnje dodjele nagrada.

🔗 Pogledajte dosadašnje dobitnike nagrada i priznanja.

🔗 Pročitajte članak na Universitas portalu.

🔗 Pročitajte članak na srednja.hr.

🔗 Pročitajte članak Sveučilišta u Zagrebu.

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave