Službeno otvorene Europske sveučilišne igre 2022 u Łódźu

Svečanim defileom studenata iz cijele Europe, među kojima je izašla i brojna delegacija iz Hrvatske, u Atlas Areni u Łódźu (POL) sinoć su otvorene četvrte po redu Europske sveučilišne igre - EUG 2022. 

Treći po veličini grad u Poljskoj i nekadašnji industrijski centar, Grad Łódź, u sljedećih 13 dana bit će domaćin najvećeg sveučilišnog sportskog događaja u Europi. Službena ceremonija otvaranja održana jei uz nazočnost predstavnika najviših vlasti zemlje domaćina, Tehnološkog sveučilišta u Łódźu, Sveučilišta u Łódźu, Grada Łódźa, Europske sveučilišne sportske asocijacije (EUSA), građana ovog grada. 

Svečano otvorenje započelo je mimohodom svih delegacija u kojem je sudjelovalo oko 2000 sportaša i njihovih trenera te voditelja, ponosno predstavljajući svoja sveučilišta na EUG-u 2022. Iz Hrvatske su visoko u zraku bila dignuta imena Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku, Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Dubrovniku, Sveučilišta Sjever, Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru, a kasnije će im se pridružiti i Sveučilište u Zadru. 

Sljedeće su se sportašima, dužnosnicima, volonterima i svim gostima obratili predstavnik vlade g. Karol Młynarczyk, koji je pročitao pismo premijera Poljske, Mateusza Morawieckog. Najprije je sportašima zaželio puno sreće, nepokolebljivu borbenost i uživanje u igrama te naglasi da sudjelovanjem pridonose ideji okupljanja akademske mladeži iz Europe oko olimpijskih vrijednosti. Nakon njega govor je održao zamjenik gradonačelnice Grada Łódźa Adam Pustelnik, predstavnik Akademske sportske zajednice u Poljskoj Alojzy Nowak, a zatim i predsjednik EUSA-e g. Adam Roczek. 

“Sanjali smo dovesti igre u Poljsku i bio je potreban naporan i dugotrajan trud da danas s ponosom možemo reći ‘Dobrodišli na EUG Lodz 2022’. Hvala Gradu Łódźu, rektoru Sveučilišta u Łódźu, predstavniku AZS g. Alojzeu Nowaku i mnogim drugima. Hvala onima koji su omogućili sudjelovanje ukrajinskih sportaša i posebno hvala volonterima na radu i njihovom velikodušnom vremenu. Dragi studenti, vi ste srce Igara te vam želim da igrate pošteno, natječete se na pravi način te budete prvaci na terenu i izvan njega. Postoji jedinstvo u različitosti. Uživajte u vremenu ovdje i sretno svima i sretno svima”

- rekao je gospodin Roczek te pozvao gospodina Krzysztofa Jóźwika da prereže vrpcu i proglasi igre otvorenima.

Nakon službenog otvaranja Igara uslijedio je zabavniji program - nastup CoOperate Orkestra s dirigentom Adamom Domuratom, Akademskog zbora Sveučilišta Adam Mickiewicz te nastupima Krzysztofa Iwaneczka, Daniele Moszczyńskiego i Beaty Bielskiej.

Ukupno 441 sveučilište i visoko učilište iz 37 europskih zemalja nastupa na Europskim sveučilišnim igrama čineći ukupan broj od 4800 sudionika. Podsjetimo, isto se natjecanje održalo 2016. godine u Zagrebu i Rijeci, kada smo brojili 5500 sudionika. 

Izvor: eusa.eu

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave