EUSA Combat 2023 - pet zlatnih, sedam srebrnih i devet brončanih medalja za Sveučilište u Zagrebu

Zagrebački studenti prkosili kiši s kišom medalja: Sveučilište u Zagrebu još jednom najuspješnije na Europskim sveučilišnim prvenstvima! Od ukupno 28 odličja svih hrvatskih predstavnika, zagrebački su studenti kao ukupno najuspješnije sveučilište osvojili 21 odličje, od čega pet zlatnih, sedam srebrnih te devet brončanih medalja.

Europsko sveučilišno prvenstvo u borilačkim sportovima (EUSA Combat) započelo je svečanom ceremonijom otvorenja koja je održana u četvrtak 20. srpnja s početkom u 20:30 sati pred prepunim tribinama Doma odbojke na Savi.

Na događaju je sudjelovalo 1537 predstavnika s 398 sveučilišta iz 31 države: Armenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Cipra, Crne Gore, Češke, Danske, Finske, Francuske, Grčke, Gruzije, Irske, Italije, Latvije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švicarske, Turske i domaćina, Hrvatske. 

Sportski predstavnici Sveučilišta u Zagrebu, domaćina drugog izdanja EUSA Combat, nakon tri natjecateljska dana, ostvarili su izniman rezultat, završivši svoj nastup na domaćem terenu na prvom mjestu u ukupnom poretku ispred gotovo 400 europskih sveučilišta. Prvenstvo je okupilo 1537 natjecatelja iz 31 europske zemlje, a natjecanja su se odvijala u konkurenciji od 398 sveučilišta. Europska sveučilišna prvenstva u borilačkim sportovima objedinila su natjecanja u četiri sporta, a održavala su se od 20. do 23. srpnja u zagrebačkim sportskim dvoranama Dom odbojke (karate), Dvorana Trešnjevka (taekwondo) i Dom Sportova (judo) te na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (kickboxing).

Ponosni smo na nastupe sportaša Sveučilišta u Zagrebu i njihov veliki ostvareni uspjeh, kao i na nastupe svih hrvatskih predstavnika ovdje. Ostvarena je pobjeda na sportskom terenu, ali ostvarena je i jedna velika pobjeda izvan i oko njega, a protagonisti te pobjede su svi uključeni u organizaciju i naši brojni volonteri. Posljednjih nam je dana svima nedostajalo sna, ali upregnuli smo sve svoje snage i zajedno iznijeli realizaciju ovog izazovnog događaja po drugi put u našem gradu.

– osvrnuo se na ostvarene uspjehe i organizaciju događaja Davor Pavlović, predsjednik Organizacijskog odbora te čelnik Zagrebačkog sveučilišnog sportskog saveza.

 

Studenti Sveučilišta u Zagrebu na postoljima

Jedino srebrno odličje od hrvatskih predstavnika u karateu osvojio je pobjednik s prvog izdanja ovog natjecanja 2019. godine, Karlo Raguž, koji je predstavljao Sveučilište u Zagrebu u konkurenciji do 84 kg, odakle pristižu i bronce Matije Relića i Ivane Raguž u katama.

Najveći broj odličja su zagrebački predstavnici osvojili u kickboxingu. Zlata su pripala studentima: Robert Rezo (FC -67 kg) koji je savladao u finalu Danyla Petina, studenta National University "Zaporizhzhia Polytechnic" iz Ukrajine, Vito Košar (K1 -86 kg) koji je u finalu savladao Ramyja Deghira, studenta Paris School of Business iz Francuske i Una Maravić (KL -55kg) koja je savladala Jade Assael, studenticu Aix-Marseille University iz Francuske. S istog su sveučilišta srebrna odličja osvojili Matej Babić (FC -76kg) i Lucija Bakalar (KL +65kg). Brončano odličje u kickboxingu oko vrata su dobili Franjo Gucić (PF +84kg), Vilim Uremović (PF -84kg) te Ela Znaor (PF +65 kg).

U taekwondou su zlatne medalje osvojili Ela Jelić (-62 kg) koja je savladala Helmi Harkonenm, studenticu University of Helsinki iz Finske i Borna Pečko (free style poomsae) koji je slavio ispred Yusufa Sahina, studenta Marmara University iz Turske. Borna je uz zlato osvojio i broncu(recognized poomsae), dok su Luka Turkalj (-54 kg), Franjo Gucić (+87 kg), Matija Črep (-74 kg) te Kevin Češljar (-63 kg) osvojili srebrne medalje.

Za sportaše Sveučilišta u Zagrebu ostvareni je rezultat nastavak nevjerojatnog niza započetog 2019. godine na europskim sveučilišnim prvenstvima, a potvrđenog 2022. godine na Europskim sveučilišnim igrama u Poljskoj, kada je najveće hrvatsko sveučilište po broju osvojenih odličja dvaput za redom zauzelo prvo mjesto u Europi.

Franjo Gucić osvojio je dvije medalje, srebro u taekwondou i broncu u kickboxingu:

Uspješno su završile moje druge Combat igre na kojima sam nastupio kao član reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu. 2019. sam osvojio broncu, a sada sam otišao korak dalje i osvojio srebro. Uz nastup u taekwondou i osvojeno srebro, nastupio sam i u kickboxingu gdje sam osvojio brončanu medalju pa tako s ovog natjecanja odnosim dvije medalje. Organizacija je bila na vrhunskom nivou i maksimalno su svi uložili truda kako bi sportašima osigurali ugodan boravak u Zagrebu. Zahvaljujem se UniSport Zagrebu, Sveučilištu u Zagrebu i Hrvatskom taekwondo savezu koji su me odabrali da na ovaj način predstavljam svoje sveučilište i Republiku Hrvatsku što je meni kao pripadniku elitne vojne postrojbe Hrvatske vojske jedna velika čast i privilegija!

U realizaciji događaja je uz organizatore sudjelovalo oko osamdeset volontera iz Zagreba, svih krajeva Hrvatske, a osobito iz inozemstva, koji su svojim nesebičnim radom doprinijeli funkcioniranju sportskog tima, akreditacijskog tima, tima za protokol i ceremonije, informacijskog tima, tima za transport, tima za logistiku, medijskog tima te medicinskog tima. Ulaz na sportska borilišta bio je slobodan za sve zainteresirane, dok je borbe bilo moguće besplatno pratiti i putem internetskog prijenosa uživo.

Organizatori 2. Europskih sveučilišnih prvenstava u borilačkim sportovima su: Zagrebački sveučilišni športski savez, Europska sveučilišna sportska federacija (EUSA) i Sveučilište u Zagrebu, uz partnere Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, Hrvatski akademski sportski savez, Grad Zagreb, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, Sportski savez grada Zagreba, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski karate savez, Hrvatski taekwondo savez, Hrvatski judo savez, Hrvatski kickboxing savez, Pride, Jana i Zagrebački električni tramvaj (ZET).

Sljedeći domaćin Europskih sveučilišnih prvenstava u borilačkim sportovima 2025. godine je poljski grad Poznanj, čiji su predstavnici organizacijskog odbora u sklopu ceremonije zatvaranja događaja preuzeli zastavu Europske sveučilišne sportske federacije (EUSA) od ovogodišnjih domaćina, Zagrebačkog sveučilišnog sportskog saveza i Sveučilišta u Zagrebu.

📱 Pogledaj sve rezultate natjecanja.

📸 Pogledaj cijelu fotogaleriju s Europskog sveučilišnog combat prvenstva.

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave