Sveučilište u Zagrebu preuzelo nagrade za najbolje i najaktivnije sveučilište u Europi

Europska sveučilišna sportska organizacija – EUSA od 12. do 14. listopada u Turskoj održala je generalnu skupštinu, u sklopu koje je održan i strateški sastanak sa Svjetskom sveučilišnom sportskom organizacijom – FISU te su dodijeljene nagrade i priznanja nacionalnim akademskim sportskim savezima i sveučilištima za sportske uspjehe ostvarene u 2022. godini.

Sveučilište u Zagrebu u velikoj konkurenciji s oko 600 sveučilišta u Europi postao je vlasnik obje nagrade koje se dodjeljuju u kategoriji sveučilišta:

  • Najaktivnije sveučilište u Europi u 2022. godini
  • Najbolje sveučilište u Europi u 2022. godini

Nagradu za najbolje sportsko sveučilište u Europi u 2022. preuzeo je prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju prof. dr. sc. Jurica Pavičić.

Nagradu za najaktivnije sveučilište u Europi u 2022. preuzela je prorektorica za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju red. prof. art. Jasenka Ostojić.

Sveučilište u Zagrebu nastupilo je u 20 natjecanja te osvojilo 16 medalja. Ovim priznanjem Sveučilište u Zagrebu pokazalo je kontinuitet i prosperitet akademskog sporta u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj. Prva nagrada za najbolje sportsko sveučilište pristigla je za 2016. godinu na tragu rezultata postignutih za vrijeme Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka. Uspjeh je ponovljen za 2019. godinu kada je Sveučilište u Zagrebu uz titulu najboljeg dobilo i titulu najaktivnijeg na temelju nastupa i rezultata na prvenstvima diljem Europe. Nakon neodržanih prvenstava 2020. i 2021. godine radi pandemije COVID – 19, fantastičan uspjeh je ostvaren i prošle godine u vidu obrane naslova, a na tragu je vrhunskog rezultata i u aktualnoj godini. Mala, a tako uspješna država godinama drži vrh na sportskoj međunarodnoj sceni. S ovim rezultatima se i Sveučilište u Zagrebu pridružilo listi onih koji uspješno predstavljaju Republiku Hrvatsku te su njen najbolji promotor i ambasador. Osim nagrada i priznanja Sveučilištu u Zagrebu, stigla su i dodatna priznanja pojedincima koji su također vezani uz Zagreb.

Orden za zasluge za dugogodišnju uključenost i doprinos razvoju studentskog sporta dobio je izv. prof. dr. sc. Zrinko Čustonja s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je u svojih 16 godina kao predsjednik vodio Hrvatski akademski sportski savez, a zasigurno je najveća ostavština organizacija Europskih sveučilišnih igara 2016. Zagreb-Rijeka.

Medalju zahvalnosti za dugogodišnju uključenost i doprinos razvoju studentskog sporta dobio je gospodin Davor Habljak, bivši glavni tajnik Hrvatskog akademskog sportskog saveza, ali i bivši tajnik Zagrebačkog sveučilišnog športskog saveza.

Sveučilište u Zagrebu aktivan je dionik međunarodne sportske zajednice, pa je tako ovo ljeto zajedno sa Zagrebačkim sveučilišnim športskim savezom organizirao Europsko sveučilišno prvenstvo u borilačkim sportovima, koje je okupilo preko 300 europskih sveučilišta i više od 1300 sudionika, a već za 2025.-u godinu priprema se organizacija Europskog sveučilišnog prvenstva u futsalu.

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave