UniSport Zagreb predstavio se na 28. sveučilišnoj smotri

Sveučilište u Zagrebu od 9. je do 11. studenoga u Dvorani Zimski vrt Zagrebačkog velesajama održalo Smotru Sveučilišta u Zagrebu 2023., na kojoj se, osim brojnih visokih učilišta, predstavio i Ured za sport.

Naši su vrijedni ambasadori, nudeći sadašnjim i budućim studentima raznolike zabavne aktivnosti, demonstrirali kako se sport može uspješno integrirati s fakultetskim životom, postižući ravnotežu između obveza, odgovornosti i organizacije, a pritom ne zanemarujući prostor za odmor i zabavu.

Posjetitelji su imali priliku isprobati različite oblike sporta; od veslanja, preko e-sporta, sve do popularnog Cornholea koji je najboljima osigurao i vrijedne nagrade, poput UniSport majica, bilježnica i termosica. Uz sportski i zabavni, zasigurno vrijedi izdvojiti i naš tekstilni i trofejni kutak, u sklopu kojeg su se posjetitelji mogli pobliže upoznati s vrhunskim sportskim uspjesima Sveučilišta u Zagrebu.

Izazovi u studiranju vrhunskih sportaša

Ovogodišnja Smotra okupila je studente, profesore i stručnjake iz raznih područja djelovanja, a između ostalog, održana je i panel-rasprava pod nazivom Izazovi u studiranju vrhunskih sportaša, na kojoj su sudjelovali istaknuti stručnjaci iz svijeta sporta, znanosti i obrazovanja. Ključne točke rasprave uključivale su prilagodbe u sustavu studiranja za vrhunske sportaše, potrebu za podrškom fakulteta u stvaranju fleksibilnijih uvjeta studiranja, ali i važnost usklađivanja sportskih i obrazovnih obveza.

Moderator Jura Ozmec vodio je dinamičnu raspravu koja je potencirala važnost stvaranja institucionalnih prava koja bi olakšala studiranje vrhunskim sportašima, dok je uvodnu prezentaciju održao Davor Pavlović, prof., voditelj Ureda za sport Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Zagrebačkog sveučilišnog sportskog saveza.

Svaki se od šestero prisutnih panelista očitovao o temi, pa je tako raspravu započeo Haris Pavletić, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza i podpredsjednik Europske sveučilišne svjetske organizacije, koji je istaknuo da je upravo Savez taj koji se bavi sportašima članovima sportskih klubova koji su u aktivnom treningu:

„Nisu možda dio olimpijskog ciklusa, ali sudjeluju u našim programima, prvenstveno na nacionalnoj razini. Govorimo o sportašima koji se natječu na svjetskim univerzijadama i na europskim sveučilišnim sportskim prvenstvima. Njima definitivno nije lako; moraju uskladiti svoje obveze treninga i studiranja, pogotovo na nekim fakultetima koji su možda zahtjevniji.“

Sadea Bećirović, studentica Ekonomskog fakulteta, reprezentativka je Sveučilišta u Zagrebu i članica hrvatske seniorske karate reprezentacije. Kako kaže, njezin fakultet ima dosta razumijevanja, a naglašava i važnost dogovora s profesorima. Kao kategorizirana sportašica ima pravo ne prisustvovati predavanjima i ide direktno na ispit, stoga zaključuje da je sretnica jer, što se navedene situacije tiče, doista nema problema.

Da uz brojne pohvale sustavu valja uputiti i pokoju konstruktivnu kritiku, zaključio je Gordan Kožulj, alumni Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji i proslavljeni plivač:

"Vrhunski sportaši dolaze u Zagreb, samo treba odrediti što želite s njima jer oni stvarno mogu biti poluga u mnogim stvarima. Ono što vidim kao izazov jest iskorištavanje tih sportaša. Nije prepoznato kako i na koji način to napraviti."

Da svjetski uspješni sportaši ujedno mogu biti i vrijedni studenti, dokazao je upravo student Kineziološkog fakulteta, Damir Martin. U dosadašnjoj se karijeri okitio dvjema olimpijskim medaljama, a kako kaže, nije oduvijek sve teklo baš tako glatko:

"Najveći je problem bio na prvoj godini fakulteta kad se tek susretneš s obvezama. U veslanju je tu i prelazak iz juniora u seniore, tako da se, osim na fakultetu, pronalaziš i u sportu. Ja sam ipak odlučio da ću studirati vanredno jer nisam uspio usklađivati obveze treniranja s fakultetom. Koliko god da su profesori izlazili u susret, nisam mogao doći na ispit i ništa ne znati jer ipak se zahtjeva neko spremanje."

Dekan Kineziološkog fakulteta, prof.dr.sc. Mario Baić, ističe pogodnosti koje njihova institucija nudi budućim studentima, a one se posebice odnose na prijemni ispit i odrađivanje nastavnih obaveza:

"Kineziološki fakultet, već na samom prijemnom, sportašima prve i druge kategorije omogućava direktan upis. Ti sportaši u mogućnosti su izostati sa 70% svih oblika nastave, dok kategorizirani sportaši treće i četvrte kategorije na prijemnom ispitu dobivaju dodatne bodove. Naša prodekanica i predstavnica studentskog zbora s timovima upravo rade novi iskorak u vidu dodatnih pogodnosti za studente koji se natječu na sveučilišnim natjecanjima, primjerice, razgovaraju o mogućnosti dogovora termina ispita i izostanaka, tako da i ti sportaši ipak imaju nekakav benefit u svemu tome."

Raspravu je okončao dr.sc. Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, koji je imao samo riječi hvale za sveučilišni sport. Usprkos tome, kritizirao je način na koji se uspjesi, koji iz njega proizlaze, negativno tretiraju u kontekstu fakultetskog obrazovanja:

"Sveučilišni sport – svaka čast. Imao sam mogućnost prisustvovati završnici u Poreču i mogu reći da taj dio nedvojbeno funkcionira. Ono o čemu mi danas govorimo mogućnost je studiranja za sportaše, što je problem koji će definitivno eskalirati nakon Olimpijskih igara u Parizu. Nama je danas cilj iz uskog demografskog bazena privući sportu što više mladih ljudi."

Zaključno, održana panel-rasprava u sklopu Smotre Sveučilišta u Zagrebu 2023. pridonijela je vidljivosti i dala na važnosti temi izazova studiranja vrhunskih sportaša te ukazala na evidentan prostor za poboljšanje uvjeta njihova obrazovanja i sportskog usavršavanja.
 

📸 Pogledajte cijelu fotogaleriju s ovogodišnje Smotre Sveučilišta u Zagrebu.

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave