UniSport Finals24: Najbolja studentska košarka igra se na Sveučilištu u Zagrebu

Predivni parketi dvorane u Vrsaru ugostili su košarkaška polufinala i odnosno borbe za odličja. Nakon osam susreta u dva dana duplo slavlje i titulu imali su studenti i studentice Sveučilišta u Zagrebu. 

Izvjesna polufinala

U petak smo svjedočili uzbudljivim susretima četiri visokoškolske ustanove u obje konkurencije.  Prve su na parket izašle studentice Splita i Zagreba, priredivši pravi spektakl ženske košarke. Iako su obje ekipe pružile sjajan otpor, prevagnula je kvaliteta zagrebačkih cura koje su rutinski odradile posao i zabilježile uvjerljivu pobjedu rezultatom 69-39.

Jednosmjerna utakmica igrala se u drugom polufinalu između djevojaka UNIOS-a i UNIZD-a. Zadranke su dominirale terenom i završile utakmicu s nevjerojatnih 103-22, pokazavši da su nezaustavljive i ostavivši Osijek bez šanse.

Nakon ženske dominacije, red je došao na studente. Prvi su se na terenu susreli studenti UNIZG-a i UNIZD-a. Zagrebačka momčad pokazala je iznimnu šutersku formu i već od samog početka stvorila značajnu prednost koja je održana do kraja utakmice. Zagrebačka zvijezda, Martin Klepo, bio je nezaustavljiv u prvoj četvrtini, postigavši impresivnih 19 poena. Njegova briljantna igra osigurala je Zagrebu ključnu prednost koja je rezultirala konačnom pobjedom. Utakmica Osijeka i Splita bila je manje napeta uz vodstvo splitske momčadi od samog početka i konačnim rezultatom 87-61 za Split.

Najbolja košarka igra se na UNIZG-u 

Subotnji jutarnji sat započeo je uzbudljivom borbom za treće mjesto između hrabrih studentica Splita i Osijeka. Sveučilište u Splitu brzo je uspostavilo čvrstu dominaciju na terenu, završivši utakmicu uvjerljivom pobjedom od 89-22. Bronca je tako zasluženo otišla u Split, donoseći ponos i radost njihovom sveučilištu.

Vrhunac dana za studentice bilo je finale između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru. Zagreb je od početka nametnuo svoj ritam, brzo preuzeo vodstvo i bio nezaustavljiv do samog kraja. Marija Soldo briljirala je na terenu, svojim impresivnim performansama zasluživši nagradu za najbolju igračicu natjecanja. S druge strane, igračica Sveučilišta u Zadru, Jelena Ljubos, osvojila je nagradu za najbolju strijelkinju sa svojih izvanrednih 39 postignutih koševa u dvije utakmice. 

Drugi dio subotnjeg dana započeo je napetom utakmicom između studenata Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Osijeku. Zadar je držao vodstvo do treće četvrtine, no tada su studenti Osijeka preokrenuli rezultat i preuzeli inicijativu. U konačnici, susret je završio rezultatom 82-71 u korist Osijeka, koji je gotovo cijelu tekmu bio u bonusu.

U zadnjoj košarkaškoj utakmici Finalsa 2024. susreli su se već uobičajeni Zagreb i Split, koji se u zadnjih nekoliko godina izmjenjuju u tituli prvaka. Prošle godine zlato je bilo u Zagrebu, dok je godinu prije otišlo u Split. Ove godine Zagreb je ponovo odnosi zlato uz pobjedu od samo 7 bodova razlike. Utakmica je od početka do kraja bila napeta, iako je cijelo vrijeme Zagreb bio u malom, ali sigurnom vodstvu. Kao igrač utakmice izabran je već spomenuti Martin Klepo sa Sveučilišta u Zagrebu, dok je Maksim Matulina sa Sveučilišta u Zadru dobio titulu najboljeg strijelca sa osvojenih 85 poena.

Luka Cvitanović, član pobjedničke ekipe Sveučilišta u Zagrebu, izjavio je: „Očekivano teška utakmica protiv Splita, naravno rivalstvo Zagreba i Splita koje je uvijek prisutno. Vidjeli smo i krajnji rezultat koji je bio napet, a sad idemo proslavit i zabavit se kao što je to uvijek na Finalsima. Dobra je atmosfera u ekipi i sa svima ostalima.“

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Sve detalje natjecanja pregledati možete na digitalnim kanalima @unisport.hr, a odigranu košarkašku završnicu na YouTube kanalu UniSportTV. 


 

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave