UniSport Stars - dominacija UniZG zvijezda

Hrvatski akademski sportski savez dodijelio je godišnje nagrade UniSport Stars najboljima u sustavu akademskog sporta za 2021./2022. akademsku godinu.

Berbom priznanja i nagrada na jučerašnjoj svečanosti održanoj u Hotelu Antunović, naši sportaši i stručno osoblje, završili su svoj posao započet na međunarodnim natjecanjima u 2022. godini. Većina nagrada svoj put pronašla je na Sveučilištu u Zagrebu. Očekivano, Sveučilište u Zagrebu, kao trenutno najuspješnije i najaktivnije europsko sportsko sveučilište, imalo je osvajače u vidu najboljih pojedinaca i kolektiva, ali priča je upotpunjena osvojenim nagradama za izbornika, nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture i volontera godine.

Na svečanosti su prisustvovali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Stjepan Lakušić, prorektorica red.prof.art. Jasenka Ostojić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, g. Željko Jovanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, g. Ante Bačić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar znanosti i obrazovanja, g. Radovan Fuchs, razni državni tajnici, brojni rektori i prorektori visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, ravnatelji studentskih centara, predsjednici nacionalnih sportskih saveza, ali i međunarodnih sportskih asocijacija i prijatelji akademskog sporta.

 

POJEDINCI ZASLUŽNI ZA DOPRINOS RAZVOJU AKADEMSKOG SPORTA

U kategoriji pojedinca zaslužnog za doprinos razvoju akademskog sporta nagrađeni su Josipa Bebek u ženskoj konkurenciji i Neven Zonjić u muškoj konkurenciji.

Josipa Bebek studentica je Kineziološkog fakulteta i članica rukometne reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu. Josipa je bila najistaknutija igračica naše reprezentacije na Europskom sveučilišnom prvenstvu u Lodzu, a okitila se i nagradom za najbolju strijelkinju turnira. Ujedno je najbolji strijelac prve hrvatske rukometne lige u prošloj sezoni te je osvajačica srebrne medalje s Mediteranskih igara.

Neven Zonjić student je Ekonomskog fakulteta i član futsalske reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu. Neven je bio jedan od najzapaženijih igrača na Europskom sveučilišnom prvenstvu. Svojim zapaženim igrama zasluženo je, uz vratara Antu Piplicu, proglašen u najbolju petorku turnira. Svoju karijeru provodi trenutno u Futsal Dinamu.

 

KOLEKTIVI ZASLUŽNI ZA DOPRINOS RAZVOJU AKADEMSKOG SPORTA

U kategoriji kolektiva zaslužnog za doprinos razvoju akademskog sporta nagrađeni su karataška reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu u ženskoj konkurenciji i futsalska reprezentacija u muškoj konkurenciji.

Karataška reprezentacija bila je u sastavu Sadea Bećirović, Katarina Jeličić, Lucija Čatlak, Tihana Šulek, Jelena Pehar i Petra Nuić, dok su stručni stožer činili Ante Čutura i Fedor Nalis. Karataška kumite reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu nastupila je na Europskim sveučilišnim igrama u Lodzu i na Svjetskom sveučilišnom prvenstvu u borilačkim sportovima u Samsunu. U Poljskoj su u ekipnim kumitama osvojile broncu, a iz Turske su otišle sa zlatnom medaljom oko vrata.

Futsalska reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu bila je u sastavu Ante Piplica, David Mataja, Luka Davidović, Bruno Kovačić, Lovro Čilić, Matija Uremović, Hrvoje Žuvela, Jure Copić, Neven Zonjić, Borna Kušlan, Tvrtko Ivan Pajalić, Natko Kvakan, Ivan Fluka i Dario Josipović, dok je stručni stožer činio Alen Jukić. Futsalska reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu pretprošle sezone postala je prva momčad na razini države koja je naslov osvojila tri godine za redom na UniSportHR natjecanju. Ove godine, momci su napravili stepenicu više. U užarenoj atmosferi u Lodzu, suvereno su osvojili naslov, pobijedivši redom svih 7 utakmica na prvenstvu. Svladali su predstavnike Mađarske, Portugala, Češke, Cipra, Srbije, Gruzije i Francuske u finalu.

 

NASTAVNIK/CA TJELESNE I ZDRAVSTVENE KULTURE U SUSTAVU VISOKOG OBRAZOVANJA

U kategoriji nastavnik/ca tjelesne i zdravstvene kulture u sustavu vusokog obrazovanja, zaslužnom za doprinos u razvoju i promicanju studentskog sporta u Republici Hrvatskoj nagrađen je dr.sc. Marko Čule. Marko Čule nastavnik je tjelesne i zdravstvene kulture na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Svojim zalaganjem i predanim radom doprinio je osvajanju ukupnog pobjednika za Ekonomski fakultet u sezoni 2021./2022. u UniSport ZG sustavu natjecanja. Također je vrijedan i marljiv član izvršnog odbora ZSŠS-a, koji svojim idejama unaprjeđuje sustav sporta u Gradu Zagrebu. Jedan je od nekolicine nastavnika koji se aktivno od početka uključio u UniSport Health program kao promotor i izvoditelj programa, a svoj je doprinos dao u pripremi odlazaka na ESI 2022., kao i svojim aktivnim sudjelovanjem u ulozi izbornika rukometne ženske reprezentacije osvojio srebrnu medalju.

 

IZBORNIK/TRENER NA VISOKOM UČILIŠTU

U kategoriji izbornik/trener na visokom učilištu, zaslužan za doprinos u razvoju i promicanje studentskog sporta u Republici Hrvatskoj nagrađen je Alen Jukić. Alen Jukić izbornik je futsalske reprezentacije Sveučilišta u Zagrebu 4 sezone u kojima je osvojio 3 nacionalna prvenstva za redom, postavši prvi izbornik neke ekipe koja je to napravila. Ove sezone, kormilario je ekipom na Europskim sveučilišnim igrama u Lodzu, gdje je doveo Sveučilište u Zagrebu na europski tron. Trenažni proces traje najviše u odnosu na bilo koji drugi sport, s obzirom na HR sustav natjecanja i više mjesečni program priprema za ESI 2022. Svojim ponašanjem van terena je pravi promotor akademskog sporta.

 

VOLONTER(KA) GODINE

U kategoriji volonter(ka) godine zaslužan za doprinos u razvoju studentskog sporta u Republici Hrvatskoj nagrađena je Anja Gelo. Anja Gelo je studentica Fakulteta strojarstva i brodogradnje te je već dugi niz godina aktivna u volontiranju u programima Hrvatskog akademskog sportskog saveza, ali i u brojnim drugim programima. Aktivna je FISU ambasadorica te promiče volonterizam u cijelom svijetu te je aktualna voditeljica volontera pri Zagrebačkom sveučilišnom športskom savezu.

Dodijeljene nagrade i priznanja studentima i djelatnicima Sveučilišta u Zagrebu dodatan su motiv da nastave sa svojim sportskim uspjesima na nacionalnoj i međunarodnoj sceni, a zahvaljujući i svim ostvarenim rezultatima je ove godine Sveučilište u Zagrebu domaćin najvećeg Europskog sveučilišnog prvenstva - Combat 2023., prvenstva u borilačkim sportovima koje će se održati u srpnju.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Stjepan Lakušić:

Izniman uspjeh studenata Sveučilišta u Zagrebu na 5. Europskim sveučilišnim igrama pokazatelj je kvalitetnoga i predanoga rada studenata, trenera i svih stručnih osoba uključenih u organizaciju i realizaciju sportskih aktivnosti koje se provode na Sveučilištu u Zagrebu. Svaka uspješna sezona rezultat je dugogodišnjega i kontinuiranoga truda, a Sveučilište u Zagrebu već dugi niz godina sustavno razvija sportske programe, sudjeluje na natjecanjima te podržava studente sportaše. Zahvaljujući tomu, Sveučilište u Zagrebu je steklo naslov najuspješnijega sportskog sveučilišta u Europi, što ima velik značaj za sve sadašnje i buduće studente koji imaju priliku učiti od najboljih trenera i sudjelovati nanatjecanjima koja će ih motivirati da postignu još veće uspjehe. Iznimno sam ponosan na naše studente, oni su snaga našega sveučilišta, a nagrada za najuspješnije sportsko sveučilište u Europi vrijedan je poticaj za daljnji razvoj sportskih programa na Sveučilištu u Zagrebu. Važno je nastaviti ulagati u ovakve programe kako bi zadržali visoku razinu studentskoga sporta i osigurali da Sveučilište u Zagrebu ostane u vrhu sveučilišnoga sportskog obrazovanja, a studenima pružati podršku kako bi nastavili nizati uspjehe u nadolazećim godinama.

📸 Pogledajte fotogaleriju s UniSport Stars svečanosti.

Možda će vam se svidjeti...
Povezane objave